[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

1. Landbouwroute

1. Landbouwroute

Het begint bij de verbinding tussen de N-321 Loja – Priego en de landelijke weg die vertrekt naar de vlaktes van “El Raso” en gaat door een groep boerderijen die worden gearticuleerd door de Vía Pecuaria. Na verschillende kruisingen die naar het noorden gaan en die aan de rechterkant links zijn en na het oversteken van de “Arroyo Palancar”, draait het in de richting van de “Raso Alto y Bajo” haciendas, om zachtjes naar het land van Palancar te gaan. Hier kruist de route de lokale snelweg Algarinejo – Fuentes de Cesna, het eindpunt van de route en het begin van Route 10 (Ruta de la Frontera). Als we de weg ongeveer 700 m in oostelijke richting volgen, komen we uit op een pad aan de rechterkant van de snelweg NO2 dat richting de “Molino de Chicurro” en de “Río Pesquera” gaat (route 4).

Regengevoede gewassen in El Raso

milieu
De route loopt door de middelhoge bergen van de geologische zone Subbética die de “El Raso” -depressie en de zijrivieren van het centrale deel van de Pesquera-rivier omringt. Daarin zien we een galerijbos in een goede staat van onderhoud, gedomineerd door populieren, biezen, lisdodde, braamstruiken, meidoorns, valse brem en berberis. In het stroomgebied van de “Arroyo Palancar” zijn er ook stukjes mediterraan bos die worden afgewisseld met gewassen, met de nadruk op bosjes van honderd jaar oude galeiken (Q.faginea) in de meest vochtige gebieden. Een bijzondere botanische enclave is “El Raso Bajo”, 150 m ten oosten van de boerderijen, waar zich 6-7 exemplaren van spectaculaire afmetingen bevinden.
Opvallende aanwezigheid van een diverse fauna, zowel in herpetos (Culebra Bastarda, Culebra de Escalera), marterachtige en vleesetende zoogdieren (wezel, das, genet, en de schaarse mangoest), haas en rode patrijs, talrijke vinken en insectenetende vogels in bosrijke gebieden , evenals bij roofvogels (koningsarend, havikarend, slangenarend, vale gier en wespendief in trek). In de beken is er Boga (in verval), Gypsy Barb en Fang, en verschillende soorten watervogels: grijze reiger, meerkoet, gewone roodbaars en wilde eend, gemakkelijk te observeren in hun frequente bewegingen naar nachtelijke rustplaatsen of om te eten.

Algemeen beeld van de Palancar

Cultureel
Regengevoede landbouw in de “El Raso” Depressie en irrigatie van de vruchtbare vlaktes van de beekjes is de belangrijkste menselijke activiteit in dit gebied geweest, vooral geschikt voor de kwaliteit van de bodem en de zeer vlakke landvormen. In het derde millennium voor Christus begonnen de eerste boeren in de regio met de exploitatie van kruidachtige gewassen (voer voor vee en verschillende granen), waarbij ze hun teelt seizoensgebonden afwisselden met peulvruchten (linzen, tuinbonen, kikkererwten, enz.) om te voorkomen dat de grond. . Vee werd geïntegreerd voor het gebruik van stoppels en zorgde voor voldoende organische stof om de landbouwkringloop van voedingsstoffen te sluiten.
Dit model werd gehandhaafd tot in de 20e eeuw, toen de introductie van kunstmest de historische praktijken begon te veranderen, hoewel traditionele technieken en een opmerkelijke kwaliteit van tuinbouwproducten in dit gebied nog steeds zichtbaar zijn. Als een gebied van groot belang voor landbouwexploitatie, zijn er tal van boerderijen in een uitstekende staat van instandhouding, met de nadruk op de “Raso Alto” en de “Raso Bajo”, grote boerderijen met aangrenzende habitat waarvan de oorsprong verband moet houden met de verspreiding tijdens de 16e eeuw.
van percelen die aan de nieuwe Castiliaanse kolonisten werden toegekend na de verovering van het koninkrijk Granada.

Cortijo El Raso Bajo

 

Video

Galería

Contacto

Ubicación