[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

13. Route door de archeologische vindplaats Tajo de Villavieja.

13. Route door de archeologische vindplaats Tajo de Villavieja.

Algarinejo verenigt zijn bijzondere natuurlijke rijkdom met een opmerkelijke historische rijkdom waarvan de “Prehistorische vindplaatsen van de Tajo de Villavieja” een getrouwe weerspiegeling zijn, een unieke plek in de buurt van Fuentes de Cesna waarin recente ontdekkingen aantonen dat we voor de archeologische vindplaats uit de tijd van de belangrijkste Argar in Spanje.

Villavieja is een 4800 jaar oude ommuurde prehistorische nederzetting uit de kopertijd. Het is de eerste grote muurarchitectuur in de Poniente-regio van Granada. Het is gelegen op het afgeplatte plateau dat het zijn naam geeft, gevestigd als een geweldig uitzichtpunt over het omringende landschap van de rivier de Genil. Het meest toegankelijke gebied bevindt zich in het oosten, waar een krachtig verdedigingssysteem was gepland door de bouw van een imposante 300 meter lange muur. Deze verdedigingslinie sluit een grote helling af als natuurlijke verdediging naar het westen, die op sommige punten een verval van veertig meter heeft.

In die tijd had de stad een oppervlakte van bijna 3 hectare. Binnen moet er een groot aantal wooneenheden (hutten met een cirkelvormig ontwerp) zijn geweest die een aanzienlijke bevolking huisvestten.

De stad werd rond 2800/2700 voor Christus gebouwd vanuit een nieuwe fabriek, zonder vermelding van eerdere bezettingen. Het werd zonder onderbreking bezet tot 2300/2200 voor Christus, waarna het werd verlaten. Vanaf dat moment begon de achteruitgang en het verbergen van de muren.

In historische tijden moeten de stenen van de muren zijn gebruikt voor constructies in de buurt. Zo werd in de Middeleeuwen een middeleeuwse bezetting gevestigd aan de voet van de Tajo de Villavieja, die af en toe deze verlaten plek gebruikte. Ondanks alles heeft deze afwezigheid van bewoning Villavieja in staat gesteld zijn indeling en een groot deel van de hoogte van zijn imposante muur volledig te behouden.

Deze cirkelvormige route loopt door het hele terrein en biedt een prachtig uitzicht over de staart van het Iznájar-stuwmeer, uitzicht op Las Fuentes Viejas en een uitstekend uitzichtpunt over de omgeving en het directe territorium.

Villavieja is een prehistorische stad gelegen in de gelijknamige put in Fuentes de Cesna. De archeologische ingrepen, die de plaats identificeerden als een versterkte citadel van ongeveer 4500 jaar oud. De relevantie ervan wordt benadrukt omdat het de enige prehistorische nederzetting van Granada is met muurstructuren die duidelijk waarneembaar zijn vanuit de lucht.

De nederzetting Villavieja valt op door zijn imposante ommuurde omheining. Deze architecturale structuur, perfect zichtbaar, loopt langs een omtrek van ongeveer driehonderd meter.

De Villavieja-muur is gemaakt op een verhoogd platform dat visueel wordt geprojecteerd over een uitgestrekt landschap dat wordt doorkruist door de rivier de Genil, een uitzonderlijk landschap om meer te weten te komen over de oorsprong van de Algar-cultuur in Andalusië.

Video

Galería

Contacto

Ubicación