[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

4. Route van de rivieren en hun leefgebieden

4. Route van de rivieren en hun leefgebieden

De route begint vanaf de “Molino Chicurro” nadat deze is bereikt vanaf een kruispunt dat begint bij de regionale weg Fuentes de Cesna – Algarinejo ter hoogte van “El Palancar”.
Daarna gaat de weg verder van “Chicurro” naar de “Río Pesquera” en wanneer deze deze kruist, wordt het een smal pad dat parallel loopt aan de rivier op de rechteroever en na ongeveer 150 m oversteekt naar de linkeroever.
Na ongeveer 200 m te hebben gereisd, de rivier opnieuw doorwaden om op de rechteroever de Vía Pecuaria (Vereda Real Loja – Priego) te nemen, die tussen de boerderijen van “La Venta” door gaat en eindigt bij de “Fuente de la Venta”.

vissende rivier

Milieu
De “Río Pesquera” is de hoofdpersoon van deze route, met een karakteristieke geomorfologie van een rivier gelegen tussen bergen en heuvels met steile hellingen en een matige karstmodellering, maar interessant vanwege de abruptheid van het boksen.
Deze rivier vertoont ook een continue stroming, middelhoog, van pluviale aard en niet erg uitgesproken laag water met talrijke poelen in de bodem en talrijke bronnen of kleine stroompjes die haar voeden, vooral op de rechteroever.

Galerijbos in goede staat van onderhoud en van groot belang, voornamelijk op de linkeroever (overgang van de rivier met de “Chicurro”-weg naar “La Venta”), met dominante wilgen, zwarte populieren, af en toe iepen, evenals biezen , lisdodde, honderd jaar oude walnootbomen en een grote verscheidenheid aan andere hydrofiele planten.
Het is een leefgebied van bijzonder belang voor het behoud van de fauna, waar we soorten kunnen observeren zoals de buizerd, de slangenarend, de oehoe, de steenuil, de dwergooruil, de genet, de garduña, de das, de Rode Patrijs, de Conejo, la Liebre, enz., vooral in de “Sierra del Castillejo”, vlakbij de rivier. Aanwezigheid ook van American Crab, Barbos van grote omvang en Fang in zijn kanaal.

honderdjarige walnoot

cultureel
Ondanks de intense bezetting van het gebied, heeft de “Río Pesquera” een goed bewaard gebleven natuurlijke habitat, de belangrijkste rivier van de Montes de Granada.
De talrijke plaatsen van etnologisch belang die zich in de omgeving bevinden, getuigen van een intens gebruik van water als instrument van fundamenteel werk voor de landelijke samenleving: “Acequia y Molino de Cubo de Chicurro”, “Azud de la Confederación” (S.XX ), “Casería de La Venta” (Ss.XVI-XX), “Molen van La Venta”; en opmerkelijke landschappelijke enclaves: “Chicurro”-omgeving; “Río Pesquera” in het centrale gedeelte, “La Venta” (Casería y Fuente).
De belangrijkste historische functie van dit deel van de “Río Pesquera” was een strategische kruising en rustplaats voor de “Vía Pecuaria Loja-Priego”, die werd gebruikt om grote kuddes schapen over lange afstanden te verplaatsen. Deze loopt evenwijdig aan de rivier en waadt op verschillende moeilijke punten in de beekjes. Na aansluiting op de Palancar-kruising met de Vía Pecuaria Algarinejo – La Viña (Route 2) gaat het verder richting het land van El Raso – Palancar (Route 1) op zoek naar de rijke seizoensweiden van de “Sierras de Priego”.

Video

Galería

Contacto

Ubicación