[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

5. Weideroute

5. Weideroute

De route begint vanaf de N-321, die is verbonden door een vlakke landweg die door olijfgaarden, steeneikenbossen en oude boerderijen loopt, zoals het dorp “Cruz de San Sebastián”. Zonder de hoofdweg te verlaten, sluit het aan op de “Realenga of Vía Pecuaria de Loja a Priego”, met een weids panoramisch uitzicht over de Montes de Granada en de Sierras Subbéticas, vanwege de hoogte van de route. La Realenga daalt af tussen zeer volgroeide mediterrane bossen, om de uitzonderlijke enclave van de “Tajos de Chite” te bereiken, diepe ravijnen van kalksteen met bijzondere landschapsvormen.
Vanaf deze bezienswaardigheid dalen we verder de Vía Pecuaria af tot we aansluiten op Route 4 bij de “Cortijada La Venta” (Ruta de los Ríos y sus Hábitats), het andere omgekeerde startpunt van de route en rustplaats aan de oevers van de “Río Pesquera”, opmerkelijk machtig in deze enclave van milieu- en landschapsbelang.

Tamayo-boerderij in Chite

Milieu
De route gaat door een middelgebergte waar twee hoofdeenheden onderscheiden worden: de “Sierra de Castillejos”, in het noorden, en de “Sierra de Chite”, in het zuiden, die in W-O richting een inwendig bekken afsluiten zoals de Chite-gebied. . Deze sierras hebben een unieke geomorfologie van abrupte, opkomende toppen en hoge relatieve hellingen, evenals kuilen en sprongen op kalksteen (“Tajos de Chite”). Een regenval van 700 mm garandeert de bevoorrading van de stromen en bronnen, in het geval van de “Arroyo de Meliena – Chite” en de “Fuente de Chite”.
Het is een gebied van groot bosbouwkundig belang, in het geval van de Chite-enclave, gedomineerd door de steeneik (Qercus ilex) en zeer biodiverse struikformaties: berberis, cistusrozen en jeneverbessen. Door de vochtigheidsgraad kunnen in de schaduwrijke gebieden grote galeiken (Q. faginea) verschijnen, die pure of gemengde opstanden vormen. De complexiteit neemt toe met het verschijnen van meer thermofiele soorten zoals de Cornicabra of de Mastic in lage gebieden. Het is noodzakelijk om het bestaan ​​van honderd jaar oude bomen te benadrukken, zoals enkele gal eiken en de duizend jaar oude “Encina de Chite”.

Het is ook een occasioneel en sporadisch jachtgebied voor grote roofvogels zoals de havikarend en de steenarend. Ook aanwezigheid van Ladderslang, Bastaardslang, Garduña, Wezel, Genet, Wilde kat, Gier in het voorbijgaan, Patrijs, Houtduif, Raaf, Pijlstaart (in overvloed), Konijn en Haas.

Archeologische overblijfselen in Chite.

cultureel
De economische geschiedenis van Algarinejo tijdens de Ss. XVI-XX is de veepraktijk, hoewel het veekarakter van het gebied in ieder geval vóór de Romeinse tijd moet beginnen en tijdens het islamitische Andalusische tijdperk moet worden versterkt. Algarinejo’s netwerk van veeroutes was strategisch voor de verplaatsing van vee, schapen (rabúa-schapen) en vee, vooral tussen de Genil-riviervallei en Subbética. In de wegen van vlees (volgens de lokale benaming) passeerde overvloedig vee, het documenteren van de inning van belastingen op plaatsen van verplichte doorgang (bruggen).
Deze regionale transhumance exploiteerde de weiden van “Castillejo-Chite”, grote eikenbossen met overvloedige weiden in de lente-zomer. De eikel werd door lokale producenten gebruikt voor de autochtone varkensmontonera, een feit dat een varkensindustrie van aanzienlijke kwaliteit doet ontstaan ​​die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De overvloed aan wol vereiste een industrie die de ontwikkeling van vee begeleidde, de zogenaamde “volmolens” die vanaf de 16e eeuw in de stromen van Algarinejo worden gebouwd, om kwaliteitslaken te produceren. Ook de eigenschappen van etnologisch belang hebben een uitstekende weergave op de route, met verschillende soorten verschillende chronologische etappes (Cortijo Bentomiz, Cortijo de Chite) langs de Vía Pecuaria.

Waterslang in Chite-poel.

Video

Galería

Contacto

Ubicación