[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

7. Woonroute

7. Woonroute

De route die we afleggen, begint bij het knooppunt “Cordel de La Viña”, het veepad dat het dorp “La Viña” doorkruist, een van de best bewaarde populaire architectonische complexen in Algarinejo. Na rechts een verbinding te hebben gemaakt met een reeks huizen, leidt het pad ons naar de “Barriada del Castillo”, de oorsprong van deze stad en het hoofddoel van de route.
Deze stedelijke enclave van groot architectonisch belang, gelegen in de buurt van de enclave “Salto o Cascada de La Viña”, een doorgangspunt van de route, die doorgaat totdat deze aansluit op Route 8 (of Ruta de los Arrieros), van grotere lengte en eindigend in de buurt van het Iznájar-stuwmeer.

Milieu
Het dorp “La Viña” ligt in de buurt van de uitlopers van de “Sierra de Chanzas” (geclassificeerd als een Serrano-complex van milieubelang), het meest interessante bergachtige gebied in de gemeente en in de buurt waarvan het hoogste punt zich bevindt: ” El Morrón” met 1200 m boven de zeespiegel. Deze omgeving is een hoog bekken met vormen van bergachtig landschap waarvan de abrupte modellering wordt uitgevoerd door kleine, zij het continue, bergstroompjes die ontspringen in de “Sierra de Chanzas”.
Om de “Salto de la Viña” te benadrukken, een unieke geologische en hydrologische plek.
Binnen al dit stedelijke kader vinden we bosjes met grote steeneiken in de oude veepas, samen met cornicabra’s, walnoten en honderd jaar oude vijgenbomen die het verstrijken van de tijd en de actie van de mens hebben doorstaan. Faunawaarnemingen zullen normaal gesproken schaars zijn, behalve die dieren die typisch zijn voor de antropische omgeving: Iberische hagedis, gewone gekko, huismus, boerenzwaluw, gewone huiszwaluw, gierzwaluw, veldmuis, vos, enz.

wijk El Castillo

cultureel
De omgeving van “La Viña” heeft een intense exploitatie van het grondgebied, vooral sinds de Andalusische periode, waar we prachtige voorbeelden vinden van het behoud van populaire Andalusische architectuur, zoals de “Barrio del Castillo”, met praktisch originele vormen uit de 16e eeuw . .
Het traditionele huis was gebaseerd op rechthoekige beuken met brede dragende muren van puinmetselwerk die twee verdiepingen of lichamen ondersteunden. Op de benedenverdieping was de keuken met een grote open haard, de belangrijkste plaats van activiteit, en kleine slaapkamers. De bovenverdieping was bestemd voor de opslag van granen, proviand en olie in grote zwaarden of atrojes, een soort silo’s begrensd door muren en ook voor slaapkamers. In veel gevallen werd op de tweede verdieping kleinvee opgetuigd. In de loop van de tijd werden opslagruimtes, slaapkamers, badkamers of tweede slachtkeukens en stallen voor dieren (ezels, schapen, geiten) geleidelijk toegevoegd aan de zijhoeken van deze eerste originele pakhuizen, en vormden uiteindelijk een L- of U-vormig plan van rechthoekige beuken waarbinnen een geplaveid terras was met een put of stortbak. De daken waren door middel van twee of vier waterpannen.
Ook van groot belang zijn de oude historische wijk, een bevolkte weg die is ontstaan ​​als veepas en kruispunt van verschillende veepaden, een middeleeuwse Cubo-molen in de buurt van Salto de la Viña en een reeks olijfoliemolens. .

Video

Galería

Contacto

Ubicación