[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

8. Route van de muilezeldrijvers

8. Route van de muilezeldrijvers

De route begint bij het knooppunt “Cordel de La Viña”, naast de snelweg N-321 en bij de ingang van de stad “La Viña”, een typisch dorp op het pad van de muilezel waar verschillende historische routes samenkwamen. Na het doorkruisen van het bevolkingscentrum, gaat de route door prachtige voorbeelden van autochtone steeneikenbossen om de interessante “Hacienda Cortijo del Llano” te bereiken.
Vanaf dit plateaugebied daalt de route snel naar de omgeving van “La Ratonera”, met een grote biodiversiteit en patrimoniale kwaliteit en, parallel aan de “Arroyo de La Viña”, steekt hij de brug over in de “Arroyo Blanquillo”. Daarna stijgt het lichtjes door verschillende boerderijen, om opnieuw de hele stroom af te dalen (die ook de gemeenten Algarinejo en Zagra begrenst) naar de uitzonderlijke enclave van de “Río Pesquera-Tajos Cerradura”, het startpunt van het “Parque Cesna Tourist Network “. .

Blanquillo-stroom

Milieu
We bevinden ons in een omgeving van smalle valleien die boven de kleine vlaktes uitkomen, waar de “Sierra de La Tosquilla” in het westen en de uitlopers van de “Sierra de Chanzas” in het oosten opvallen. Maar misschien ligt de grootste interesse in de verscheidenheid van zijn rivieren: Arroyo de La Viña, Río Blanquillo en Río Pesquera, en de aanwezigheid van enclaves zoals de Tajos de Cerradura en de staarten van het stuwmeer van Iznájar, met een opeenvolging van diepe poelen en tabellen interessant. We zullen voortdurende veranderingen in het landschap waarnemen, als een weerspiegeling van een route die door verschillende bosmassa’s loopt, waarvan sommige overblijfselen zijn van het oude mediterrane bos voordat ze worden verdrongen door uitgestrekte olijfgaarden: de steeneikenbossen in de oude veepas, de overblijfselen uit het galerijbos van “La Ratonera” of het lager gelegen gedeelte van de “Río Blanquillo”, waar populieren zich vermengen met wilgen, iepen, rietvelden en taraya’s.

Het is bekend dat de gebieden rond permanente waterstromen fungeren als echte ecologische corridors voor fauna. Daarom is het niet verwonderlijk dat we soorten kunnen waarnemen zoals de marter, de marter, de havikarend, de visarend (in trekpassage), de otter, de grijze reiger en verschillende steltlopers (zandloper, stelten, plevieren). Maar ook de vissoorten mochten niet ontbreken, met uitzonderlijke stijgingen van Andalusische Barb, de geïntroduceerde Black-Bass, de Rainbow Forel en de overvloedige Karper.

Muizenvalmolen (Middeleeuws en accommodatie).

cultureel
De route gaat over een oude muilezeldrijverspas die goederen vervoerde tussen Loja en Priego, met “La Viña” als rustplaats. De muilezeldrijvers verplaatsten bepaalde basisproducten voor de lokale economie zoals bitumen, garen, zout, gezouten vis afkomstig van de kust van Malaga, touwwerk, enz. Deze weg waarlangs rehala’s of caravans met stallen reden, markeert een rijk etnologisch erfgoed met oude boerderijen, bruggen, geplaveide middeleeuwse wegen, steengroeven voor metselwerk en molens. Uitstekende enclaves zoals Cortijo El Llano (I-III/IV), een 17e-eeuwse haciënda en La Ratonera, een gebied van grote landschapskwaliteit met een interessante middeleeuwse kubusmolen gemaakt van grote vierkante hardstenen. Langs de route verschijnen talloze goed bewaarde boerderijen, die de Cortijo de las Juntas benadrukken als een type traditionele habitat met een bijna originele uitstraling.
De route eindigt in de uitzonderlijke enclave van La Cerradura, waar overblijfselen zijn van middeleeuwse bruggen, een interessant netwerk van sloten en een emmermolen met een dubbele sprong uit de Nasrid-periode (S.XIV). Op dit strategische kruispunt werden twee routes van groot historisch belang samengevoegd, de muilezelroute zelf naar La Viña en de Vereda Real de Loja naar Iznájar; Deze laatste ging het historische Tierras de Cesna in richting Iznájar.

Video

Galería

Contacto

Ubicación