[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

9. Olijfgaard en olieroute

9. Olijfgaard en olieroute

Deze route begint op een weg die aansluit op de N-321, in het gedeelte dat “Algarinejo” verbindt met het kleine stadje “La Viña”, om langzaam af te dalen naar het gebied van “El Molinillo”, gelegen in een gebied met weilanden oude, honderd jaar oude steeneiken, veetroggen en boerderijen tussen olijfboomgaarden.
Na het oversteken van “El Arroyo de La Viña” stijgt het naar de “Cortijo de Cuenca” om later naar de bron en het dal van “Cuenca-Doña Juana” te gaan.
De route eindigt ongeveer 700 m later, met een praktisch vlak gedeelte, wanneer deze samenkomt met Route 5 (Ruta del Pastoreo), in de richting van de Pesquera-rivier, dus het kan een goed idee zijn om de route voort te zetten.

Olijfboomgaarden in de Cerro del Almendral.

Milieu
Het is een abrupte en bergachtige route, vooral in het laatste deel, met hoogteverschillen tijdens de route, waar we verschillende milieu-eenheden doorkruisen, van de kalkstenen uitlopers van de “Sierra de las Chanzas”, de alluviale vlaktes van de “Arroyo La Viña”, naar de zuidoostelijke uitlopers van de “Sierra de Chite”.
Net als op andere toeristische routes in de gemeente, vinden we een agrarisch landschap van olijfgaarden, waar gelukkig nog grote steeneikenbossen bewaard zijn gebleven in plaatsen zoals de “Casas de la Viña” en de “Dehesa del Molinillo”. Er zijn ook boommassa’s die verbonden zijn met de rivierbeddingen, zoals de goed bewaarde formaties van wilgen en populieren van de “Arroyo de La Viña”.
Fauna is schaars in dit deel van de gemeente, deels vanwege de hoge antropisering van de omgeving en het gebruik ervan voor extensieve regengewassen. Het is echter niet verwonderlijk dat we van tijd tot tijd waarnemingen krijgen van zoogdieren zoals de wezel en de gewone vos, reptielen zoals de bastaardslang en de waterslang, en vogels zoals de opvallende Dartford of de overvloedig aanwezige torenvalk.

Oude balken in Cortijo de Cuenca.

cultureel
De route presenteert grote massa’s zeer volwassen olijfgaarden die worden gedomineerd door de “picual” variëteit die een olie biedt die kan worden beschouwd als een van de hoogste kwaliteit in het Middellandse-Zeebekken. Het begin van de olijfgaard als het overheersende gewas zou tijdens de Romeinse tijd beginnen in het gebied van “La Viña Cuenca -Doña Juana”, zich uitbreidend tijdens de Andalusische fase in vlakke delen van de vallei en uitlopers. De teelt strekt zich vooral uit vanaf de 18e eeuw ten koste van de ontbossing van de massa’s steeneiken en galeiken die het grootste deel van de gemeente bevolkten.
Vóór de moderne fabrieken of oliemolens werd het gewonnen door te malen met steenwalsen die door ezels werden voortbewogen, om later de massa te persen en de olie van de alpechín (vloeibaar residu) te scheiden.
De afwisseling van oude olijfgaarden en overblijfselen van steeneikenweiden geeft bij benadering een beeld van het landschap van Algarinejo van vóór de huidige monocultuur van olijfgaarden. Zoal enclaves van “Fuente de Cuenca”, van “Dehesa de El Molinillo”, van “Arroyo de La Viña” van “Cortijos de Cuenca” in “Doña Juana” vertegenwoordigen een uniek geheel van lokale landschappen.

Video

Galería

Contacto

Ubicación