[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

Cultuurpark van Cesna-Fuentes Viejas

Cultuurpark van Cesna-Fuentes Viejas

Het ontvolkte oude Cesna ligt 1 km ten zuidwesten van de huidige stad Fuentes de Cesna (Algarinejo, Granada), in een landschap van uitzonderlijke kwaliteit en ecologische of culturele diversiteit, evenals een omgeving die van groot belang is voor de geschiedenis van Poniente Grenadian.

De nederzetting begint tegen het einde van de eeuw XV toen christelijke bevolkingsgroepen uit de Rute-Lucena-gebieden het land van Sajna bezetten en verspreiden, een Andalusische enclave die eeuwenlang bewoond was X vanwege het belangrijke strategische karakter en het defensieve bastion van de laatste westelijke grens van Al Andalús. In 1943 begon de stad van boeren en boeren, omringd door talrijke fonteinen, drinkplaatsen, boomgaarden en veepaden, te worden verlaten vanwege de stijging van het grondwater en bepaalde seismische bewegingen. Halverwege de jaren zestig van de twintigste eeuw was het grootste deel van de stad al onbewoond.

Volgens de legende werd de kern van de Fuentes Viejas vlak na de herovering gesticht door drie families van herders die uit het land van Lucena kwamen en die besloten hun huizen te bouwen onder een steile kloof op het land van Cesna. Deze stad groeide door de eeuwen heen en lag op de heuvel onder de kloof, samen met drie machtige fonteinen “Fuente de La Plaza”, “Fuente de En medio” en “Fuente del Caño”, die zich in verschillende buurten vestigden, sommige met grotwoningen, en vormen een spectaculaire en zeer pittoreske omgeving.

Maar in 1940 en aan het begin van de jaren 60 zouden enkele instortingen van de put, veroorzaakt door de regen en waarbij verschillende doden vielen, bijdragen aan de ontvolking en de oprichting van het huidige centrum van Fuentes de Cesna.

De huizen, enkele wegen en een lommerrijk bos dat de verschillende enclaves van de plaats bedekt, zijn bewaard gebleven uit dit ontvolkte gebied. Het etnologische belang, vanwege het feit dat het een levend voorbeeld is van hoe een archeologische vindplaats is gevormd, samen met de onovertroffen uitzichten die worden geboden door de uitkijkpunten op het Iznájar-reservoir en de samenvloeiing van de provincies Granada, Málaga en Córdoba, maken het is een unieke plek op Andalusisch niveau.

Daarnaast omvat het Cultureel Park andere interessante elementen zoals Las Playas de Cesna, Cesna Castle, El Tajo de La Villavieja, Las Cruces en Sierra del Alcornocal, El Molino Fuente del Caño…

Video

Galería

Contacto

Ubicación