[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

Mijnstad Sierra Ojete

Mijnstad Sierra Ojete

Het jaar 2008 markeerde het ontwaken van Sierra Ojete toen de rehabilitatiewerkzaamheden begonnen aan drie van de huizen in het mijnstadje dat de Sierra herbergt.

De Sierra de Ojete of Sierra de la Tosquilla is een plateau gelegen in het zuidelijke deel van de gemeente Algarinejo, tussen La Viña en Fuentes de Cesna, tegenover de stad Zagra. Het bestaat uit middelgrote bergweiden, kalkstenen ontsluitingen op de top en struikformaties bestaande uit berberis, cistusrozen en jeneverbessen. Maar het belangrijkste aan de Sierra is niet de flora, noch de fauna, noch de geologie, noch de panoramische uitzichten, maar de minerale rijkdom die het in zijn ingewanden herbergt.

Deze bergketen is al eeuwenlang van groot belang voor de mijnbouw in het milieu. Al in de tijd van de islamitische overheersing controleerde de nabijgelegen Torre de Pesquera de weg Cesna-Priego en werden ook de metaalhoudende ijzeraders van Sierra Ojete, kwarts en zelfs zilver gewonnen (van dit witachtige metaal is de naam van de Blanquillo-rivier afgeleid).

In de laatste exploitatiefase werd oker gewonnen via een reeks ondergrondse galerijen. De meest zichtbare overblijfselen uit deze periode zijn: een dorp van ongeveer 30 min of meer identieke huizen gelegen naast de mijnen, enkele honderden meters ondergrondse galerijen die de hele bergketen doorboren en die vandaag in de vergetelheid zijn geraakt. verkend.

Iedereen die Sierra Ojete wil bezoeken kan dat via verschillende opties doen:

Het is toegankelijk via een voetpad vanaf Torre de Pesquera (op de weg van Zagra naar Fuentes de Cena); Er is ook een weg vanuit Zagra, die de aanwijzingen volgt naar de landelijke accommodatie Molino de la Ratonera, die aan de voet van de Sierra ligt; en vanuit Algarinejo, neem de Loja-snelweg en sla af naar de Cruz de San Sebastián-baan en volg de borden naar de toeristische route “Ruta del Pastoreo” en later de route “Ruta de los Montes y la Minería”, beide langs rijstroken in goede staat . Vanaf daar, vanaf de Sierra, heb je een onovertroffen uitzicht op La Viña en Sierra de Chanzas, richting Zagra, de staarten van de Pantano en Fuentes de Cesna.

 

Een van de Sierra Ojete-mijnen

 

Mijnstad Sierra Ojete.

Video

Galería

Contacto

Ubicación