[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

Romeinse tijd

Romeinse tijd

De oorsprong van het stedelijk gebied van Algarinejo gaat terug tot de Romeinse tijd, volgens de bevindingen verkregen tijdens de archeologische opgravingen die in 1990 in Huerto Megías werden uitgevoerd, waar de overblijfselen van een villae (Romeins landhuis) werden ontdekt, vanaf de 1e en 4e eeuw gewijd aan de landbouwproductie. Aangezien Algarinejo echter grondgebied en geschiedenis deelt met de Poniente-regio van Granada, is het zeer waarschijnlijk dat deze zelfde plaats eerder werd bezet door Iberiërs, met name Bastetanos, een volk dat leefde in dorpen beschermd door muren, beide op de plateaus van de Sierra zoals in de depressies van de vegas, waar ze granen verbouwden en handel dreven met wijn en olie.

Recente opgravingen op de Avenida de la Constitución hebben overblijfselen van muren en trottoirs van een Ibero-Romeins gebouw aan het licht gebracht, evenals verschillende graven die overeenkomen met een necropolis waarvan de chronologie nog niet precies is gedateerd.

De vorm van nederzetting in de Romeinse tijd is de villae.

Het zijn kleine Romeinse nederzettingen die een onafhankelijke eenheid van landbouwexploitatie vormden, en die op hun beurt moeten profiteren van primitieve Bastetan-nederzettingen. De villae zouden de precedenten zijn van de Arabische boerderijen en van de boerderijen en boerderijen die momenteel met honderden over het grondgebied van Algarinejo worden verspreid. Naast de boerderijen zijn er in Algarinejo nog veel overblijfselen die geërfd zijn van de Romeinen: molens, waterraderen, ovens, putten, sloten, vijvers en mijnen. Deze Romeinse samenlevingen vulden hun landbouw- en veeteeltactiviteiten aan met enkele ambachtelijke industrieën, waaronder ijzerwinning.

Maar vee was de activiteit die het grootste hoogtepunt bereikte onder Romeinse heerschappij, waardoor een belangrijk netwerk van veepaden ontstond die de kleine vicus -groepen landelijke woningen- met elkaar verbond, gelegen op het kruispunt en in de paden bij de vegas. Het Real Loja-Priego-pad is zonder twijfel de erfgenaam van deze Romeinse lay-out. Momenteel zijn er veel overblijfselen van dit oude netwerk van veepaden dat de gemeente doorkruist, zoals weggedeelten, belangrijke steden, vlotten of poelen die nog steeds in gebruik zijn.

Video

Galería

Contacto

Ubicación