[wpml_language_selector_widget]
El tiempo - Tutiempo.net

XV eeuw

XV eeuw

De stad Algarinejo wordt heroverd door de kroon van Castilië in het jaar 1483, zonder grote tegenstand te ondervinden. Op dezelfde datum vindt de slag van Lucana plaats waarin de laatste van de Nasrid-koningen van Granada, Boabdil, wordt gevangengenomen in de plaats van Cesna door de aanhangers van Isabel la Católica (Diego Fernández de Córdova y Carrillo, 11e burggraaf van Iznájar en Conde de Cabra vergezeld van zijn neef, Diego Fernández de Córdova de Espejo, directeur van Los Donceles), om hem later naar de Porcuna-gevangenis te brengen. Deze transcendentale gebeurtenis tijdens de herovering wordt weerspiegeld in het koorgestoelte van de kathedraal van Toledo, waar de naam Xornas voorkomt op een van de torens van het reliëf, verwijzend naar Cesna of Sajna, een plaats vijf mijl van Lucena. afgebeeld op het wapen van Fernández de Córdova, dat een “geketende Moor” voorstelt. Bovendien kwamen de burgemeester van Loja, Ali al-Altar, en de schoonvader van Boabdil om het leven in deze strijd.

De humanist en historicus Hernando del Pulgar lokaliseert in een van zijn werken de gebeurtenis aan de poorten van het kasteel van Cesna: “De graaf en de bewaker van Los Donceles gingen tegen hen in, doodden en namen gevangen tot aan een plaats genaamd Xezna, dat is vijf mijl van Lucena”.

De laatste jaren van de vijftiende eeuw worden gekenmerkt door instabiliteit en door voortdurende botsingen tussen raden, die twisten over de grenzen en het bezit van het nieuwe land dat op de Nasrids is veroverd.

Video

Galería

Contacto

Ubicación